Мабуть не всі обізнані, що всі кондитерські вироби ділять на дві основні категорії:
1. ЦУКРИСТА ГРУПА.
2. БОРОШНЯНА ГРУПА.
До кожної з груп відносять безліч підгруп. Так, до цукристої групи відноситься: безе (меренги), варення, джем, повидло, мармелад, конфітюр, грильяж, желе, зефір, пастила, цукерки, ірис, карамель, льодяники, креми, марцепан, муси, помадка, самбук, суфле, халва, лукум і інші східні солодощі, цукати і шоколад.
До борошняної групи кондитерських виробів відносять вироби з дріжджового, листкового, прісного здобного, заварного та іншого тіста, різних форм і розмірів, з начинками або без них, випечені або смажені — це торти, вафлі, печиво, пироги, пиріжки, ватрушки, булки, пончики, кекси, ромові баби, пряники, звичайно тістечка і еклери. Подають солодощі, як правило, на десерт – разом з чаєм або кавою. На урочистих зустрічах, весіллях окремі види солодощів сервіруються завчасно – вони є прикрасою столу. Однак не варто забувати, що надмірне вживання солодощів може привести до ожиріння, цукрового діабету та інших захворювань.